Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Don Mueang: Transport fra lufthavnen

Læs om de forskellige muligheder for transport fra lufthavnen Don Mueang.

Tags: Transport - Bangkok - Bus - Taxi - Tog - Fly

Bangkok betjenes af hele to lufthavne, Don Mueang og Suvarnabhumi. I denne artikel kan du læse om de forskellige transportmuligheder, hvis du er landet i Don Mueang Airport, og du skal videre til Bangkok, Suvarnabhumi Airport eller til et andet sted i Thailand. Lander du i Suvarnabhumi Airport, så tjek artiklen Suvarnabhumi: Transport fra lufthavnen.

Don Muang var Bangkoks internationale lufthavn, indtil den blev erstattet af Suvarnabhumi i 2006. Lufthavnen lukkede og slukkede for kommercielle fly i september 2006. Men lufthavnen var kun lukket i kort tid, da flere flyselskaber brokkede sig over de høje afgifter for at benytte den nye lufthavn. I marts 2007 åbnedes Don Mueang med en ny stavemåde som indenrigslufthavn. Bemærk, at mange i Thailand stadig benytter den gamle stavemåde uden et "e".

I første omgang var det lavprisruterne, der benyttede lufthavnen efter genåbningen, men i dag benytter dyrere selskaber, som fx Thai Airways, også lufthavnen, og den lægger endda også start- og landingsbaner til internationale flyruter.

Hvis du kommer flyvende til Don Mueang Airport, ankommer du dog sikkert fra et andet sted i Thailand. For selvom lufthavnen også betjener internationale flyruter, så lander alle fly fra Danmark og andre vestlige lande i Suvarnabhumi Airport.

Skal du videre til en provins med en lokal lufthavn, kan det måske være en fordel at flyve dertil fra Don Mueang, da det kan være næsten lige så billigt som bus eller tog, og det er meget hurtigere. Men ellers kan du nedenfor læse om mulighederne for bus og tog til andre steder i Thailand og om en gratis shuttlebus til Suvarnabhumi Airport, hvis du fx skal med et fly mod Danmark.

OBS! Jeg beskriver i det nedenstående, hvordan du finder de forskellige transportmuligheder, når du ankommer. Det hænder dog, at de flytter rundt på tingene i lufthavnen, så tag beskrivelserne med et forbehold. Hvis skiltningen i lufthavnen siger noget andet end denne artikel, så er det muligvis skiltningen, der er korrekt.

Endnu en OBS! I Thailand bruger de ikke samme etagebetegnelser, som vi er vant til i Danmark. I det nedenstående benytter jeg thailandske betegnelser, så de svarer til det, som skiltningen i lufthavnen viser. Det vil sige, at 1. sal er det, vi kalder stueetagen, mens 2. sal er det, vi herhjemme kalder 1. sal.

Shuttlebus til Suvarnabhumi

Der kører en gratis shuttle-bus mellem Don Mueang og Suvarnabhumi, du skal blot fremvise dit boardingpass eller en elektronisk billet videre fra Suvarnabhumi for at kunne benytte bussen. Du får et stempel på hånden, som hvis du skulle på diskotek.

I henhold til skiltning skal man fremvise sit pas, boardingpass for det ankomne fly og boardingpass eller elektronisk billet videre fra Suvarnabhumi. Jeg er aldrig blevet bedt om at fremvise pas, og du kan muligvis nøjes med at fremvise enten boardingpass fra det ankomne fly eller billet til flyet videre fra Suvarnabhumi.

Gå til højre, når du ankommer i terminalen. Du finder shuttle-bussen og en billetskranke uden for udgang 5. Bussen sætter dig af ved afgangsterminalen i Suvarnabhumi Airport.

Shuttle-bussen kører fra klokken 5 om morgenen til midnat. I de mindre travle timer er der 30 minutter mellem afgangene, i myldretiden (8-11 og 16-19) er der kun 12 minutter mellem afgangene.

Bussen tager normalt 45-75 minutter alt efter trafikken. Hvis du har travlt, kan du i stedet tage en taxi, der kan klare turen på 30-60 minutter, men hvis der er lang kø til taxierne kan bussen rent faktisk være hurtigere.

Bus til Bangkok

Der er fire busruter til forskellige steder i Bangkok. Fælles for dem alle er, at det er meget billige. De deler stoppested uden for udgang 8 i ankomsthallen, gå til højre, når du ankommer i terminalen. De fire ruter kendes som rute A1-A4, og de tager hver 30-60 minutter om at nå deres mål afhængig af trafikken.

A1: Bus til Bangkok Bus Terminal

Skal du videre nordpå i Thailand med langtursbus, kan du tage bus A1, der har endestation ved busterminalen Bangkok Bus Terminal (Chatuchak), også kendt som Mo Chit 2. Der kan du finde langtursbusser til det nordlige Thailand og til det nordøstlige Thailand.

Ved busterminalen finder du også minibusser, der kører kortere og længere ture til forskellige steder og seværdigheder.

Du kan også tage A1, hvis du vil have hurtig adgang til den blå metrolinje eller den lysegrønne skytrain-linje, den stopper nemlig, hvor de to linjer mødes ved metrostationen Chatuchak Park og skytrain-stationen Mo Chit på den lysegrønne skytrain-linje.

Prisen er overkommelige 30 baht (30 baht). Bussen kører hvert 12. minut fra kl. 6 til midnat. Før coronaen begrænsede antallet af flypassagerer, kørte den hvert 5. minut, så det er muligt, at den nu kører oftere end hvert 12. minut

A2: Bus til Victory Monument

Bus A2 kører til Victory Monument og stopper undervejs ved flere bytogsstationer.

I gamle dage kunne man finde utallige minibusser ved Victory Monument, der kørte kortere og længere strækninger til forskellige steder og seværdigheder i Thailand. Du kan stadig finde mange hjemmesider, der fortæller, at minibusserne holder her, men de hjemmesider er forældede. Minibusserne flyttede til et område ved Bangkok Bus Terminal tilbage i 2016. Vil du med en minibus videre, skal du altså tage bus A1 i stedet.

Første stop er det samme som for A1-bussen, hvor de den blå metrolinje og den lysegrønne skytrain-linje mødes ved metrostationen Chatuchak Park og skytrain-stationen Mo Chit.

Der stoppes desuden ved stationerne Saphan Khwai, Ari og Victory Monument, der alle ligger på den blå metrolinje.

Bussen kører hvert 30. minut fra kl. 6:15 til kl. 23, og den koster 30 baht (30 baht).

A3: Bus til Pratunam og Lumphini Park

Bus A3 fragter dig ind til Bangkoks centrum, hvor du har nem adgang til shopping og afslapning i en park.

A3 holder ved Din Daeng, ved Pratunam, der er et indisk kvarter med masser af mulighed for at købe billigt tøj, ved Central World, der er Bangkoks største storcenter, og hvor du blandt meget andet kan købe knap så billigt tøj, og den har endestation ved Lumpini Park.

Ved Pratunam-stoppet er du forholdsvis tæt på stationen Ratchaprarop på airport-linjen til Suvarnabhumi, men hvis du skal dertil, er du nu bedre tjent med shuttlebussen i stedet for at køre omkring Bangkoks centrum. Du kan skifte til den mørkegrønne og den lysegrønne skytrain-linje ved Central World-stoppet, der er dog godt 500 meter til hver af de to stationer. Står du af ved endestationen Lumpini Park, får du en lidt kortere gåtur til stationen Sala Daeng på den mørkegrønne skytrain-linje, og der er ikke så langt fra endestationen til stationen Silom på den mørkeblå metrolinje.

Bussen kører fra kl. 6:40 til kl. 23. Der er 20-60 minutter mellem afgangene afhængig af tidspunktet på dagen. Turen koster 50 baht (50 baht).

A4: Bus til Sanamluang Bus Terminal (Khaosan Road)

Busrute A4 er kendt som Khao San-ruten. Bussen har ganske vist endestation ved Sanamluang Bus Terminal, men for de fleste turister er ruten nok mest interessant, fordi den kører forbi backpacker-gaden Khaosan Road.

Bussen holder ved Yommarat, Lan Luang og Democracy Monument, inden den når frem til Khaosan Road og endestationen.

Bussen kører fra kl. 6:30 til kl. 23. Der er 20-60 minutter mellem afgangene afhængig af tidspunktet på dagen. Turen koster 50 baht (50 baht).

LimoBus til Khaosan Road/Silom

Limobus

Der er to limobus-ruter til henholdsvis Khaosan Road og til Silom. Hold dig fra dem begge.

Jeg skriver ikke nærmere om ruterne, dette er blot en advarsel mod at tage limobusserne. De overholder ikke deres egne tidsplaner, hverken med hensyn til afgange, eller med hensyn til hvor lang tid turen vil tage. Hvis ovenstående ikke er nok til at afskrække dig, så læs anmeldelserne på Tripadvisor.

Bemærk, at dette gælder limo­busserne, du kan trygt stole på A-busserne, som er nævnt længere oppe på siden.

Bus til Pattaya

I august 2022 åbnede en ny busrute på forsøgsbasis direkte fra Don Mueang til North Pattaya Bus Station i Pattaya. Den koster 350 baht (350 baht), og den har to afgange dagligt, kl. 10:30 og kl. 15:00. Der sælges billetter til bussen mellem udgang 10 og 11 i ankomsthallen. Bliver ruten en succes, vil der komme flere afgange.

OBS! Jeg har fået at vide, at busruten til Pattaya er lukket igen. Jeg vil opdatere artiklen, når jeg har fået bekræftet, om ruten er der eller ej.

Tog

Don Mueang Airport byder på hele to togstationer. Den gamle togstation for almindelige langturstog, der stopper her på vejen mellem Bangkok og rejsemål længere nordpå, som fx Chiang Mai i Nordthailand, Nong Khai i Nordøstthailand og Ubon Ratchathani i Østthailand. Og så den splinternye bytogsstation, der via den mørkerøde SRT-linje forbinder lufthavnen med hovedbanegården Krung Thep Abhiwat Central Terminal i sydlig retning og som går op til Rangsit i den nordlige del af Bangkok i nordlig retning.

Hvis du har masser af tid, og du vil opleve en stille og rolig togtur ind til Bangkok, kan du tage et af de almindelige tog fra den gamle togstation, men ellers vil jeg klart anbefale den mørkerøde SRT-linje fra den nye station.

På lidt længere sigt vil du også kunne tage toget til mellem Don Mueang og Suvarnabhumi, da der tale om at forlænge airportlinjen fra Suvarnabhumi til Bangkok videre frem til Don Mueang. Men vi skal nok en god håndfuld år ud i fremtiden, før den drøm bliver virkelighed.

Langturstog

En lettere skjult gangbro forbinder lufthavnens terminal med den gamle togstation. Gå til højre, når du kommer ind i terminalen og fortsæt ned til efter udgang 5. På venstre side vil du ved en lille dør se et skilt til Amari Hotel og et lidt mindre skilt, hvor der står Railway Station. Gå ind ad døren og op ad trappen. Lige inden du kommer til hotelindgangen, ser du et skilt, der peger til højre mod en gangbro over til togstationen.

Du kan også benytte den nedenfor nævnte gangbro til den nye SRT-station til at komme over til den gamle togstation, men så skal du gå længere end via den skjulte gangbro.

Turen ind til Bangkoks hovedbanegården tager ca. en halv time, og den kan være meget billig – du kan nemt slippe med 20 baht (20 baht), hvis du vil køre på tredje klasse.

Bemærk, at DRC-tog (DRC står for Disel Rail Car) kan være lige så dyre at tage som en taxi, de er ikke beregnet til den kort distance fra Don Mueang til Bangkok. Prisen kan komme op på 321 baht (321 baht) for en siddeplads, men der kan så være inkluderet mad og drikke i prisen.

I nogle perioder i løbet af dagen kan der være op til to timer mellem tog-afgangene mod Bangkok, mens der på andre tider blot er få minutter. Skal du nordpå, er der længere tid mellem afgangene til de forskellige destinationer. Du kan finde afgangstider på State Railway of Thailands hjemmeside, hvor du også kan købe billetter, hvis du ikke vil købe i billetlugen på stationen.

Bemærk, at hjemmesiden er elendig, og den fungerer ikke ret godt, hvis den i det hele taget fungerer. Hvis du vil købe billet på forhånd, kan du være bedre tjent med at købe billet hos en booking-tjeneste, som fx 12Go, selvom det så bliver lidt dyrere.

Togene nordpå er sjældent særlig meget forsinkede, de har trods alt kun haft de cirka 20 km fra Bangkok til at oparbejde en forsinkelse på, men der kan være endog meget store forsinkelser på togene ind til Bangkok. Vil du tage toget ind til Bangkok, så gør det som en oplevelse, gå over til stationen, og vent på det næste tog. Lad være med at købe billetten ind til Bangkok på forhånd på nettet, du kan aldrig vide, hvilket tog som kommer først. Mod Bangkok er det bedre at bare købe en billet til det næste tog i billetlugen. Skal du nå noget, så tag den røde SRT-linje, en bus eller en taxi.

Den mørkerøde SRT-linje

Vil du med et lidt hurtigere tog til Bangkoks nye hovedbanegård, Krung Thep Abhiwat Central Terminal, så er den mørkerøde SRT-linje svaret. På hovedbanegården kan du skifte til fjerntog til alle dele af Thailand samt til den mørkeblå metrolinje.

Du finder en gangbro til SRT-linjen på 2. sal. Drej til venstre, når du ankommer i terminalen, tag rulletrappen op til 2. sal, og følg skiltene til SRT-linjen. Du skal over en lukket gangbro for at komme over til stationen.

Du kan købe billet i form af en lille RFC-mønt ved en billetluge, eller du kan købe mønten i en automat. Du skal holde mønten hen over et felt på standerne ved indgangen til perronerne, og så gemme mønten, den skal nemlig puttes i en sprække i en tilsvarende stander, når du forlader perronen på din ankomststation.

Det koster 33 baht (33 baht) at køre fra Don Mueang-stationen og ind til Krung Thep Abhiwat Central Terminal. Turen tager ca. 17 minutter. Togene på den røde linje kører hvert 20. minut fra 5:30 til midnat, dog er der kun 12 minutter mellem togene i myldretiderne mellem 7 og 9 og mellem 17 og 19.

Taxi

Du har flere muligheder, hvis du vil videre med en taxi. Den mest bekvemme løsning er at gå til venstre, når du kommer ind i ankomstterminalen, og så fortsætte hen til enden, selvom det begynder at se lidt skummelt ud. Her finder du et venteværelse til taxier.

Du skal trække et kønummer, og taxier tildeles så i rækkefølge. Bemærk, at der er et særligt lufthavnsgebyr på 50 baht (50 baht). De 50 baht fremgår ikke af taxameteret, men skal betales ud over taxameterprisen ved turens afslutning. Du skal desuden betale eventuelle vejafgifter på vejen, hvis du vælger at køre på betalingsveje. Du skal selv have penge klar ved betalingsboderne, chaufføren lægger ikke ud.

Turen ind til Bangkoks centrum koster typisk 300-400 baht (300-400 baht) inklusive gebyret på 50 baht og betalingsveje, der fx kan koste 120 baht (120 baht), alt efter hvor du skal hen.

Hvis det er vigtigt for dig at spare penge, eller hvis køen ved taxierne er meget lang, kan du finde en taxi uden for lufthavnen. Hvis du går ud på en af de to broer til togstationerne, kan du benytte en trappe ned til vejen langs lufthavnen, og her vil du normalt kunne finde ventende taxier. Og ellers går der ikke ret lang tid, før der kommer en.

Bemærk, at det er kun startgebyret på 50 baht, du sparer, du skal stadig betale eventuelle vejafgifter. Og vejen frem til de lidt billigere taxier er måske ikke så praktisk, hvis du har store kufferter, du skal slæbe på. Det vil være en god ide at have styr på, hvilken vej du skal, så du får taget en taxi i den rigtige side. Dem nærmest lufthavnen kører sydpå ind mod Bangkok.

Limousine-kørsel

Som et alternativ til taxierne kan du bestille en vogn til en fast pris. Det kan normalt ikke betale sig, hvis du skal ind til Bangkok, men hvis du skal et stykke uden for byen eller til andre byer, kan det være et fint alternativ til tog og busser, især hvis I rejser flere sammen.

Det er fx muligt at hyre en vogn til Hua Hin for 2.000 baht (2000 baht) for op til fire personer (hvis de ikke har noget mod at sidde lidt klemt). Det er ikke ret meget mere end, hvad fire personer koster i en togvogn med aircondition. Til gengæld slipper du for togskift, og du køres direkte til hotellet. Det skal dog bemærkes, at togkørsel er meget billig i Thailand – på 3. klasse uden aircondition kan prisen komme ned på under 500 baht (500 baht) for fire personer, og så kan det samtidig være lidt af en oplevelse.

Der findes flere virksomheder, der tilbyder limousine-kørsel fra Don Mueang Airport. Sørg for at læse anmeldelser af dem, før du bestiller. Det er også muligt at bestille en limousine ved forskellige boder i lufthavnen, men igen, sørg for at tjekke anmeldelser, før du bestiller en tur. Priserne i lufthavnsboderne er typisk i den dyre ende. Jeg har ladet mig fortælle, at det kan være muligt at forhandle prisen lidt ned, især hvis man ikke ser ud som om, man lige er ankommet med fire-togetflyveren.

Tags: Transport - Bangkok - Bus - Taxi - Tog - Fly

Andre artikler om transport: