Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Corona og rejse til Thailand

Læs om corona-restriktioner, og hvad der kræves for at rejse til Thailand.

Tags: Visa - Forsikring - Fly - Corona - Ambassade - Før rejsen

Sidst opdateret d. 14. juni 2021

Udlængsel

I denne artikel kan du læse om muligheder og krav for en rejse til Thailand, mens der er corona-restriktioner.

Artiklen opdateres løbende med information om mulighederne for at rejse til Thailand, og hvilke krav der stilles. Artiklen handler om afrejse fra Danmark og om danske statsborgere – befinder du dig i et andet land, eller er du statsborger i et andet land, kan der være andre restriktioner og krav.

Opdateringer:
14/6: Test-krav og isolation ved indrejse i Danmark.
11/6: Opdatering om golfkarantæne, der er sat i bero.
10/6: Omskrevet indledning, tilføjet oplysninger om Phuket-planen.

Corona-virussen har det med at vende op og ned på tingene. I meget lang tid var Thailand en sikker destination for danskere, hvor der var meget få restriktioner og meget lidt smitte. Man passerede først 100 registrerede dødsfald d. 18. april 2021, mere end et år efter pandemiens start, og det selvom Thailand havde det første konstaterede tilfælde af virussen uden for Kina.

Den største ulempe ved at rejse til Thailand var kravet om 14 dages karantæne, hvilket betød, at en kort tur til Thailand ikke var særlig interessant. Karantænen blev kortvarigt nedsat til 7 dage for vaccinerede og 10 dage for andre, men det holdt kun en måneds tid, så fik Thailand sin tredje bølge af corona-virussen, og karantænen røg tilbage til 14 dage. Tredje bølge ramte Thailand med langt hårdere kraft end de første to bølger, og man er nu oppe på 1.819 dødsfald.

Med omkring 11 gange så mange indbyggere som Danmark er det stadig et meget lavt tal, men tredje bølge er langt fra overstået, og den har ført til skrappe restriktioner. Der er fx krav om brug af mundbind stort set alle steder uden for ens egen bolig. Forlystelsesparker, biografer og lignende er lukkede i de fleste provinser. Det samme gælder barer, og selv en øl til maden i restauranterne er forbudt.

Med 14 dages karantæne og skrappe restriktioner i Thailand, mens vi herhjemme er ved at åbne op og kan smide mundbindene, så er Thailand måske ikke helt så interessant for en ferierejsende dansker. Det er dog muligt at komme til Thailand, hvis du vil se palmer og bade i varmt vand. Du kan læse mere om kravene nedenfor.

Åbning for vaccinerede

Hvis alt går efter planerne, vil man åbne for karantænefri adgang for færdigvaccinerede fra d. 1. juli. I første omgang for rejsende til Phuket, og senere også for rejsende til andre steder i Thailand. En af forudsætningerne er, at man får vaccineret over 70 procent af lokalbefolkningen, så man opnår flokimmunitet før åbningen for turister. Planen er kendt som Phuket-planen.

Men selv hvis det lykkes, og du kan slippe for karantæne, så er der en række krav, der nok vil lægge en dæmper på lysten for en ferierejse til Phuket. Vi har endnu ikke fået de konkrete krav oplyst, men i henhold til de midlertidige planer skal man stadig have en COE, en COVID-test før afrejse, og en COVID-forsikring, der dækker under opholdet (læs mere længere nede). Man skal desuden have en COVID-test på femtedagen efter ankomst, man skal selv betale for testen.

Man skal ankomme direkte til Phuket lufthavn.

Man må ikke rejse til andre provinser de første 14 dage, hvilket måske er forståeligt nok, da man ellers ville kunne omgå karantænekravet til en ferie i Bangkok, men det betyder også, at man fx ikke kan besøge Phi Phi Islands eller besøge James Bond Island på en rundtur i Phang Nga Bay, da de ligger i henholdsvis Krabi og Phang Nga.

Der er krav om, at man de første 14 dage bor på et SHA-godkendt hotel. Det gælder også, hvis man selv har en bolig eller familie eller venner, man ellers kunne bo hos.

Man skal installere en app, der sporer en under hele opholdet. Appen skal være aktiv under hele ens ophold. Man skal desuden installere en smittesporings-app.

Bemærk, at ovenstående ikke er de endelige krav til Phuket-planen, meget kan ændre sig, både til det bedre og til det værre. Der er mindre end en uge til den planlagte åbning, og man har endnu ikke offentliggjort de endelige krav. Bemærk også, at indtil videre gælder der de samme regler for Phuket som for andre provinser i Thailand. Det vil sige, der er krav om brug af mundbind uden for egen bolig, ingen udskænkning af alkohol og lukkede forlystelsessteder og barer.

Dette afsnit er fyldt med planer og måske kommende krav. De nedenstående afsnit fortæller om de gældende krav.

Danske krav

Bemærk, der er ikke kun krav i forbindelse med rejsen til Thailand, der er også krav, når du vil tilbage til Danmark. I øjeblikket er Thailand markeret som et gult land, når det gælder indrejse i Danmark. Det betyder, at du ikke behøver at fremvise en negativ corona-test før ombordstigning på flyet, og at du ikke skal gå i isolation ved ankomst i Danmark. Ved ankomst skal du dog testes i lufthavnen, børn under 15 år er undtaget fra kravet. Læs mere på coronasmitte.dk. Listen over gule lande opdateres en gang om ugen.

Men, og det er et meget stort men. Danmark har ændret på fortolkningen af reglerne, så nu tæller en mellemlanding med. Det vil sige, at hvis du rejser fra Thailand, som er gult, og du mellemlander i et orange land, så er der både testkrav før flyrejsen og krav om isolation ved ankomst i Danmark. Testen skal være mindre end 48 timer gammel, når du stiger på det sidste fly mod Danmark. Isolationskravet ved indrejse fra orange lande forventes at bortfalde d. 26. juni.

Hvis du er færddigvaccineret i henhold til de danske regler, skal du dog ikke fremvise en negativ coronatest før flyrejsen, hvis du mellemlander i et orange land, og du skal heller ikke gå i isolation ved hjemkomst. Læs mere på coronasmitte.dk.

Selvom Thailand er farvet gul for ankomst, så er Thailand farvet orange for udrejse, fordi Thailand har krav om karantæne. Det kan have betydning for din rejse­forsikring, tjek derfor hos dit forsikrings­selskab, hvad forsikringen dækker, og hvad den ikke dækker. Typisk vil den ikke dække for alt, hvad der er relateret til corona. Lad være med at rejse til Thailand uden en rejseforsikring!

Thailandske krav

Der er krav om tvungen karantæne i 14 dage for danskere, der rejser fra Danmark, hvilket reelt er 15 dages karantæne, da ankomstdagen ikke tælles med.

Som en slags kompensation for den tvungne karantæne har myndighederne forlænget den visafri periode fra 30 dage til 45 dage. Vil du være i Thailand i længere tid, kan du få yderligere 30 dage på det lokale immigration-kontor for 1.900 baht (1900 baht). Vil du være i Thailand i længere tid end 75 dage, skal du ansøge om et passende visa, læs mere i artiklen Visa til Thailand.

Hvis du rejser til Thailand uden visa, skal du opfylde disse krav ud over de andre krav nævnt i denne artikel:

  • Du skal kunne bevise, at du har penge til at forsørge dig selv under opholdet, fx 10.000 baht pr. person eller 20.000 baht pr. familie. Dette krav er ikke nyt, men tidligere var det yderst sjældent, at man blev bedt om at fremvise penge ved ankomst i Thailand. Det kan være anderledes i øjeblikket.
  • Du skal bevise, at du forlader Thailand igen, fx i form af en returbillet. I henhold til ambassadens hjemmeside, skal udrejsebilletten være inden for 30 dage efter ankomst, men teksten er sikkert ikke opdateret til det forlængede 45-dages ophold.

Uanset om du ankommer med eller uden visa, skal du som sagt i karantæne, og det skal være på et godkendt karantænehotel. Du skal have et Certificate of Entry (COE) samt en negativ coronatest, der er mindre end 72 timer gammel ved afrejse. Du skal have en corona-forsikring, udfylde en helbredserklæring og endelig skal du installere appen ThailandPlus, der er det thailandske svar på den danske smittestop-app. Det kan du altsammen læse mere om nedenfor.

Certificate of Entry (COE)

COE

Det er nødvendigt med et COE for at få lov at rejse til Thailand, det gælder både for thailandske statsborgere og for alle andre. Ansøgningen sker på internettet i to trin. I første omgang skal du udfylde en formular med personlige oplysninger samt dit pasnummer, en kopi af billedsiden i dit pas, oplysning om evt. vaccine og kopi af covid-forsikring. Du vil få svar inden for tre dage, hvorefter du skal indsende dokumentation for flybooking og booking af karantænehotel. Efter endnu op til tre dage, vil du få svar. Da jeg ansøgte om COE, gik der kun et par timer, før jeg fik svar i hvert trin.

Den thailandske konsulære tjeneste har lavet en video, der fortæller nærmere om processen:


Flybillet

Hvis du rejser på bestemte visa eller uden visa, skal du have en billet ud af Thailand igen inden udløbet af visaet eller den visafri periode. Ellers risikerer du, at ansøgningen om COE afvises. Selv hvis du får COE'et uden en returbillet, så risikerer du, at flyselskabet afviser dig ved indtjekning, hvis du ikke har en billet ud af Thailand.

Hvis du har tænkt dig at forlænge opholdet yderligere på immigration i Thailand, vil det være en god ide med en returbillet, hvor du kan ændre tilbagerejsen uden ekstra gebyrer.

Som nævnt ovenfor skriver ambassaden, at man skal have en billet ud af Thailand inden for 30 dage, hvis man ankommer uden visa. Det kan være en fejl, men det kan også være, de virkelig mener 30 dage, selvom man reelt får lov at være i Thailand i 45 dage. Vil du være sikker på at undgå problemer, kan det være en ide at booke en tilbagerejse inden for de 30 dage, og så ændre tilbagerejsen efter ankomst til Thailand.

Karantæne-hotel

I andet trin af COE-ansøgningen skal du indsende kopi af hotelbooking i form af et dokument, du får fra hotellet. Det er ikke nok med et skærmskud af en booking, du får et specielt dokument, der skal bruges. De fleste karantæne-hoteller kræver fuld forudbetaling, og de kan have strenge regler om tilbagebetaling, omend de fleste af dem tilbagebetaler, hvis du må aflyse rejsen på grund af en positiv corona-test. Tjek gerne aflysningsreglerne, inden du booker.

I skrivende stund er der kun fly fra Danmark til Bangkok, så karantænen skal holdes i Bangkok. Du kan finde en oversigt over hoteller på denne side. Klik på linket til Alternative State Quarantine (ASQ) for en oversigt over hoteller i Bangkok. Lykkes det dig at finde et fly til andre steder, fx Phuket, så klik i stedet på linket Alternative Local Quarantine for en oversigt over hoteller.

Turistministeriet har i samarbejde med et privat firma lavet en hjemmeside, hvor du nemt kan finde karantænehoteller med bestemte tilbud, fx balkon, køkken, vegetarmad, rygning på værelset m.m.

Du kan finde anmeldelser af nogle af hotellerne fra andre, der har været i karantæne på dem på hjemmesiden Thaiest: Anmeldelser af ASQ-hoteller, anmeldelser af ALSQ-hoteller.

Bemærk, at hvis du testes positiv under karantænen, overflyttes du til et hospital. Du risikerer også at blive sendt på hospitalet, hvis du udvikler symptomer på covid, fx feber. Hvis det viser sig at være falsk alarm, kommer du tilbage til hotellet efter en negativ covid-test. Du testes to eller tre gange for covid under karantænen. På de fleste hoteller vil du kunne besøge fællesarealer (dog uden at komme i kontakt med andre), hvis den første (eller anden) test er negativ.

Silver Palm Hotel har lavet en video, der viser, hvordan karantænen virker hos dem. Det er ikke nødvendigvis på samme måde på alle karantæne-hotellerne, men du kan bruge videoen som en rettesnor for, hvad du kan forvente.


Jeg vil anbefale dig at vælge et hotel med balkon og med mulighed for at åbne ud til balkonen (nogle hoteller aflåser dør og vinduer) – ellers risikerer du at få fængselskuller af at tilbringe mange timer i et aflukket værelse.

Det er også muligt at tilbringe en stor del af karantænen på en golfbane, det er noget dyrere end et almindeligt karantænehotel, og der er begrænsede tidsrum at vælge mellem – men du kan spille golf af al hjertets lyst i 11 dage af karantænen. Læs mere på Golf Quarantine Thailand. OBS! Muligheden for golfkarantæne er sat i bero, indtil smitten i den tredje bølge er bragt ned. Har man fået sin COE inden d. 1. maj, kan man stadig holde golfkarantæne.

Covid-forsikring

Et af kravene for indrejse i Thailand er en forsikring, der dækker covid-behandling for minimum 100.000 USD. Du kan købe en forsikring fra TIP Insure, der er en sammenslutning af forskellige thailandske forsikringsselskaber. Forsikringen dækker hospitalsophold og behandling, hvis du testes positiv for coronavirus. Forsikringen skal tegnes, så den dækker hele dit ophold i Thailand.

Hvis du i forvejen har en forsikring, der også dækker covid, skal du være opmærksom på, at du skal bruge et dokument, der specifikt fortæller (på engelsk eller thai), at forsikringen dækker covid for minimum 100.000 USD. Og at den dækker fra din ankomst til din afrejse – nogle forsikringer har en venteperiode, så de først dækker efter fx 14 dage.

Vær også opmærksom på, at mange internationale forsikringer har selvrisiko, og at de måske ikke dækker for indlæggelse på hospital, hvis du har covid uden at have symptomer. Danske rejseforsikringer vil typisk ikke dække for covid med de nuværende rejseanbefalinger fra Udenrigsministeriet.

Den thailandske covid-forsikring, som jeg linker til ovenfor, opfylder kravene, og den har ingen selvrisiko. Det tager under en time at tegne den og få et digitalt forsikringsbevis.

Andre dokumenter

Du skal også fremvise en udfyldt en helbredserklæring i form af en T8-formular, den kan du hente her.

Hotellet vil muligvis bede dig om en udfyldt formular, hvor du accepterer karantænekravene. Hotellet vil i så fald sende formularen til dig i en mail.

Du skal fremvise en negativ covid-test, der er mindre end 72 timer gammel. Det skal være en RT-PCR-test, hvilket er, hvad de tager i de forskellige offentlige testcentre. Du kan udskrive et covid-rejsepas, når du får resultatet af covid-testen inde på sundhed.dk. Bemærk, at test taget andre steder måske ikke er en RT-PCR-test, det gælder fx de lyntest, som Falck tilbyder.

Vær opmærksom på, at det er tidspunktet, hvor testen tages, der gælder. Testen skal også fremvises ved ankomsten i Thailand, og her er der det specielle, at hvis testen er taget mere end 72 timer før fremvisning i Thailand, så risikerer du, at de kræver en ny test. Den kan nemt koste mere end 5.000 baht (5000 baht). Så sørg for, at testen tages så sent som muligt, men så du stadig kan nå at få svaret på den, fx 48 timer før afgang.

Hvis du ikke har tiltro til svartiderne i det offentlige system, kan du bestille en test hos et kommercielt firma, som fx privattest.dk, der lover svar inden for 24 timer. Selvom det er dyrt i forhold til gratis, så er det billigere end, at du må aflyse rejsen på grund af forsinkelser i det offentlige test-system.

Du skal have en mobiltelefon, og du skal installere appen ThailandPlus på den. Den installerede app skal fremvises ved immigration i Thailand. ThailandPlus kan hentes til android og til iOS-enheder. Den thailandske ambassade har en opsætningsvejledning.

Boarding

Qatar Airways

Opfylder du alt det ovenstående, er det dog skønne spildte kræfter, hvis du ikke får lov at komme ombord på flyet. Du skal have og fremvise følgende dokumenter ved indtjekning til flyet og ved ankomst i Thailand.

  • Pas.
  • COE fra den thailandske ambassade og eventuelt visa.
  • Kopi af covid-forsikring.
  • Kopi af booking-bekræftelse fra karantænehotellet.
  • T8-helbredserklæring.
  • Negativ covid-test, der er mindre end 72 timer gammel.

Tags: Visa - Forsikring - Fly - Corona - Ambassade - Før rejsen

Andre artikler med tips før rejsen: