Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Corona og rejse til Thailand

Læs om corona-restriktioner, og hvad der kræves for at rejse til Thailand.

Tags: Visa - Forsikring - Fly - Corona - Ambassade - Før rejsen

Sidst opdateret d. 18. januar 2021

Denne artikel opdateres løbende med information om mulighederne for at rejse til Thailand, mens der er corona-begrænsninger, og hvilke krav der stilles. Artiklen handler om afrejse fra Danmark og om danske statsborgere – befinder du dig i et andet land, eller er du statsborger i et andet land, kan der være andre restriktioner og krav.

Opdateringer:
18/1: Krav om brug af appen ThailandPlus.
9/1: Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til udlandet.
4/1: Krav om visa er ophævet. Der er ændret flere steder i artiklen.
21/12: Tilføjet oplysning om en forsikring fra AXA (Sawasdee Thailand), der kan bruges til visa og COE.
9/12: Vinterfuglevisaet (STV) udstedes nu i alle lande, også selvom de ikke er lavrisiko-lande.
22/11: Krav om kontoudtog fra banken, der viser et indestående på mindst 500.000 baht eller tilsvarende, er nu også fjernet for vinterfuglevisaet.
19/11: Krav om kontoudtog fra banken, der viser et indestående på mindst 500.000 baht eller tilsvarende, er fjernet for turistvisaet.
17/11: Artiklen er opdateret med oplysning om muligheden for at få turistvisa, selvom Danmark ikke er et lavrisiko-land. Kravene til visaet er også opdateret.
9/11: Artiklen er opdateret med oplysning om online-ansøgning om Certificate of Entry (COE).

Har du savnet at komme ud og rejse og gerne til et sted uden den store risiko for corona-virus og restriktioner? Så har du måske muligheden – i hvert fald, hvis du vil til Thailand, og hvis du kan opfylde kravene til eventuelt visa, COE og boarding.

Udenrigsministeriet fraråder nu alle rejser til udlandet. Man er gået fra, at alle lande var orange til røde. Du kan reelt stadig rejse ud af Danmark, men ændringen kan have betydning for fx rejseforsikringen. Hvis du alligevel vil rejse, så tjek, om forsikringen stadig dækker.

Vær også opmærksom på, at ændringen er et tegn på, at der indføres nye restriktioner rundt omkring i verden. Det kan fx øge risikoen for aflysning af fly. Læs mere om ændringen af rejsevejledningen på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Bemærk, at i forbindelse med den 2. virus-bølge i Thailand kan der være nye, lokale restriktioner, så du fx kan risikere at skulle i 14 dages karantæne ved indrejse i en anden provins – altså ud over de 14 dages karantæne ved indrejse i Thailand.

Udlængsel

Thailand har tidligere krævet visa for indrejse, men det er nu muligt for borgere i 56 lande, heriblandt Danmark, at rejse til Thailand uden visa. Man skal stadig søge om COE og opfylde kravene til boarding. Der er også stadig krav om 14 dages karantæne ved ankomst, og for at kompensere for det, kan man i øjeblikket få ophold i 45 dage uden visa i stedet for de sædvanlige 30 dage. Opholdet kan desuden forlænges med yderligere 30 dage på et immigrations-kontor i Thailand. Vil du være i Thailand i længere tid, skal du søge om visa, du kan læse om et par visa-muligheder nedenfor.

Der er et par krav, hvis du vil til Thailand uden visa:
Du skal kunne bevise, at du har penge til at forsørge dig selv under opholdet, fx 10.000 baht pr. person eller 20.000 baht pr. familie. Dette krav er ikke nyt, men tidligere var det yderst sjældent, at man blev bedt om at fremvise penge ved ankomst i Thailand. Det kan være anderledes i øjeblikket.
Bevis for at du forlader Thailand igen, fx i form af en returbillet. I henhold til ambassadens hjemmeside, skal udrejse være inden for 30 dage efter ankomst, men teksten er sikkert ikke opdateret til det forlængede 45-dages ophold. Hvis du har tænkt dig at forlænge opholdet yderligere på immigration i Thailand, vil det være en god ide med en returbillet, hvor du kan ændre tilbagerejsen uden ekstra gebyrer.

Uanset om du ankommer med eller uden visa, skal du installere appen ThailandPlus, der er det thailandske svar på den danske smittestop-app. ThailandPlus kan hentes til android og til iOS-enheder. Den thailandske ambassade byder på en opsætningsvejledning. Ambassaden fortæller ikke, hvad man skal gøre, hvis man ikke har en mobiltelefon, eller om man er forpligtet til altid at medbringe mobiltelefonen, mens man er i Thailand.

Du kan læse om karantænehoteller i afsnittet Special Tourist Visa (STV), om COE i afsnittet Certificate of Entry (COE) og om kravene til boarding i afsnittet Boarding.

Det er lykkedes Thailand at begrænse corona-smitte, selvom Thailand havde det første konstaterede tilfælde af virussen uden for Kina. Man har kun registreret 76 dødsfald, selvom der er flere end 10 gange så mange indbyggere som i Danmark. Og den thailandske regering har ikke tænkt sig at sætte det over styr. Man kan derfor være temmelig sikker på, at der vil være karantænekrav, indtil virussen er bekæmpet på verdensplan. I øjeblikket er der krav om 14 dages karantæne, hvilket reelt kræver 15 overnatninger. Der er tale om måske at nedsætte karantæneperioden til 10 dage.

I heldigste fald kan der måske senere blive lavet rejsebobler, hvor man kan rejse fra og til lande, der også har corona-virussen under kontrol, og hvor der så vil være ingen eller kortere karantæne. Her har Danmark og andre europæiske lande dog ingen chance for at komme med foreløbigt.

Bemærk, at hvis du testes positiv under karantænen, overflyttes du til et hospital. Du risikerer også at blive sendt på hospitalet, hvis du udvikler symptomer på covid, fx feber. Hvis det viser sig at være falsk alarm, kommer du tilbage til hotellet efter en negativ covid-test. Du testes to eller tre gange for covid under karantænen. På de fleste hoteller vil du kunne besøge fællesarealer (dog uden at komme i kontakt med andre), hvis den første (eller anden) test er negativ.

Silver Palm Hotel har lavet en video, der viser, hvordan karantænen virker hos dem. Det er ikke nødvendigvis på samme måde på alle karantæne-hotellerne, men du kan bruge videoen som en rettesnor for, hvad du kan forvente.


Visa til længere ophold

Hvis du vil på et længere ophold i Thailand, skal du have et visa. Hvis du ikke har thailandsk familie eller arbejde i Thailand, er nedennævnte turistvisa og vinterfuglevisa de mest relevante visa. Læs om de andre muligheder på den thailandske ambassades hjemmeside.

Ud over visa skal du have et Certificate of Entry (COE) for at få lov at komme til Thailand. Du skal desuden opfylde en række krav for at få lov at komme ombord på flyet til Thailand. Du kan læse mere om begge dele længere nede på siden.

Vær opmærksom på, at ansøgning om visa og COE skal ske mindst fem arbejdsdage før afgang – vær også opmærksom på eventuelle thailandske helligdage, hvor ambassaden holder lukket. Hvis et dokument er nævnt flere gange, så skal du aflevere flere eksemplarer af det. Rejser I flere sammen, skal der laves kopier for hver person. Er du i tvivl om antal kopier, eller om et dokument er nødvendigt, så gå ud fra, at det er bedre med for mange end for få.

OBS! På grund af corona er åbningstiderne på ambassaden midlertidigt ændret. Indtil videre kan man kun ansøge om visa på mandage mellem kl. 10 og 15. Afhentning af visa skal ske fredage mellem kl. 10 og 15.

Du kan læse mere generelt om visa i artiklen Visa til Thailand.

Turistvisa
Visaet gælder i 60 dage, og det kan forlænges med 30 dage på et immigrationskontor i Thailand. Dette er klart det nemmeste visa at få i øjeblikket med hensyn til de krav, der skal opfyldes.

Det er muligt at få et visa med multi-entry, så du kan få yderligere 60+30 dage efter at have været ude af Thailand. Men det er langt fra sikkert, at du kan forlade Thailand og så bare komme ind igen. Og slet ikke uden en ny karantæne. Vil du gerne være i Thailand i længere tid end 90 dage, så er det nye vinterfuglevisa (STV) mere relevant.

Vinterfuglevisa
Thailand har oprettet et nyt visa, der kan bruges af "vinterfugle", typisk turister på langtidsophold væk fra deres egne koldere lande i vinterhalvåret. Visaet giver adgang til 90 dages ophold, og det kan forlænges to gange på det lokale immigration-kontor til i alt 270 dages ophold. Reelt set er det bedre end de sædvanlige muligheder for vinterfugle, fordi du ikke tvinges til at forlade Thailand efter 90 dage, men der er flere krav, der skal opfyldes. Visaet hedder Special Tourist Visa (STV).

Turistvisa (TR)

Passet skal være gyldigt i mindst seks måneder fra ansøgningstidspunktet.

Ved visa-ansøgningen skal du aflevere en udfyldt visaformular og et farvebillede i passtørrelse. Visaformularen kan hentes på ambassadens hjemmeside.

En kopi af billedsiden i passet. Du må ikke klippe billedet ud, det skal være på en hel A4-side.

Kopi af en flybooking til og fra Thailand.

Du skal aflevere en kopi af lejekontrakt, hotelbekræftelse eller andet som bevis for opholdet efter karantænen (læs om karantæne-hotel i afsnittet Special Tourist Visa (STV)). Hvis du efter karantænen skal opholde dig i en almindelig bolig hos familie eller venner, skal du have en invitation fra værtsfamilien. Du kan finde et eksempel på en invitation her. Bemærk, at der skal medfølge en underskrevet kopi af deres thailandske ID-kort eller af ejendomspapirerne.

Visaet koster 250 kroner, som skal betales kontant ved ansøgningen.

Det er også muligt at få et turistvisa med flere indrejser, det koster 1.250 kroner. Men det er langt fra sikkert, at du vil få glæde af sådan et uden at skulle i karantæne igen ved næste indrejse. I henhold til ambassadens hjemmeside skal du til visaet med flere indrejser medbringe et kontoudtog fra en bank, der viser et indestående på mindst 45.000 kroner. Dette kan dog være en fejl. Der har tidligere været et krav om en kontoudtog med et højere beløb stående for visaet med en enkelt indrejse, men det krav er nu fjernet, så måske dette krav også skulle have været fjernet.

Special Tourist Visa (STV)

Det fremgår ikke af ambassadens hjemmeside, men i henhold til udmeldinger i Thailand, skal opholdet i Thailand vare i mindst 30 dage.

Passet skal være gyldigt i mindst 12 måneder fra ansøgningstidspunktet. Rejser du med ægtefælle og børn, skal du have kopier af vielsesattest og fødselsattest for børn.

Forsikring

Du skal have en helbreds- og ulykkesforsikring der dækker hele besøget i Thailand. Forsikringen skal dække mindst 40.000 baht (40000 baht) for behandlinger uden for sygehus og mindst 400.000 baht (400000 baht) på sygehus. De krav vil en dansk rejseforsikring normalt opfylde, men i øjeblikket accepterer man kun thailandske forsikringer, der er noget dyrere end danske rejseforsikringer og som dækker dårligere. Og de dækker normalt et helt år, selvom du skal være kortere tid i Thailand.

De fleste af forsikringerne koster omkring 50.000 baht (50000 baht) for et års dækning, men der er en enkelt en, du kan bruge som en smid-væk-forsikring, som kan bruges til visa-ansøgningen, mens du så bruger en bedre dækkende rejseforsikring til opholdet i Thailand. LMG Insurance tilbyder en forsikring med en høj selvrisiko, hvilket gør den noget billigere end de andre forsikringer. Hvis du vælger størst mulige selvrisiko (200.000 baht deduction - 200000 baht i egenbetaling), starter prisen ved ca. 4.000 baht (4000 baht) for 41-50 årige, og den stiger så med alderen til ca. 17.000 baht (17000 baht) for ældre end 75 år.

Forsikringen fra LMG Insurance er ikke meget værd i sig selv, den er kun egnet som smid-væk-forsikring. Vælger du denne forsikring, så sørg for at have en rigtig rejseforsikring ved siden af til uheld og sygdom.

AXA tilbyder en forsikring som er bedre, og som kan være billigere afhængig af din alder og længden af dit ophold. Den har den fordel, at du kan tegne forsikringen for en kortere periode end et helt år, fx 90 dage. Forsikringen hedder Sawasdee Thailand, og den inkluderer dækning af COVID, så du ikke behøver at tegne en selvstændig COVID-forsikring for at opfylde kravet til Certificate of Entry (COE).

OBS! Der er lidt forskellige meldinger om forsikringen fra AXA. Ambassaden i nogle lande accepterer den, mens andre kun accepterer den til dækning af COVID. Jeg ved i skrivende stund ikke, om den danske ambassade accepterer den som både helbredsforsikring og COVID.

Vælger du en af de dyrere thailandske forsikringer, så husk at spørge, om den kan annulleres, hvis din rejse annulleres (fx hvis du testes positiv inden afrejse). Spørg også, om de har kortere dækning end et år, Pacific Cross tilbyder fx en forsikring, der betales halvårig, og som kan opsiges ved udløbet af seks måneder. Den forsikring kan desuden annulleres, hvis rejsen aflyses. Bemærk, at nogle forsikringer har en venteperiode, før de dækker.

Nogle af de dyre helbredsforsikringer dækker også i andre lande end i Thailand og dækker også covid, men vær opmærksom på, at der kan være tale om en venteperiode, så forsikringen skal tegnes i god tid, hvis den skal dække, mens du er i karantæne. Der kan desuden være tale om egenbetaling i et eller andet omfang, hvilket kan være dyrt, hvis du testes positiv i karantænetiden. Så selv hvis forsikringen dækker covid, kan det være en fordel at tegne den særskilte covid-forsikring fra TIP Insure, læs om den i afsnittet Certificate of Entry (COE).

Karantæne-hotel

Du skal have en bekræftet booking af karantænehotel. I øjeblikket er der kun fly fra Danmark til Bangkok, så karantænen skal holdes i Bangkok. Du kan finde en oversigt over hoteller på denne side. Klik på linket til Alternative State Quarantine (ASQ) for en oversigt over hoteller i Bangkok. Lykkes det dig at finde et fly til andre steder, fx Phuket, så klik i stedet på linket Alternative Local Quarantine for en oversigt over hoteller.

Turistministeriet har i samarbejde med et privat firma lavet en hjemmeside, hvor du nemt kan finde karantænehoteller med bestemte tilbud, fx balkon, køkken, vegetarmad, rygning på værelset m.m.

Du kan finde anmeldelser af nogle af hotellerne fra andre, der har været i karantæne på dem på hjemmesiden Thaiest: Anmeldelser af ASQ-hoteller, anmeldelser af ALSQ-hoteller.

Bemærk, det vil være en god ide at kontakte det ønskede hotel og spørge nærmere om deres regler for afbestilling eller udskydelse af opholdet. Nogle tilbyder fuld tilbagebetaling, hvis du fx tester positiv inden afgang, eller hvis du ikke får visa eller COE, andre tilbyder enten kun delvis tilbagebetaling eller ingen tilbagebetaling.

Bevis for opholdssted

Du skal have bevis for betaling af ophold efter karantænen. Hvis du skal bo på hotel skal betalingen være for hele dit ophold i Thailand.

Hvis du ejer en lejlighed i Thailand, kan du i stedet fremvise bevis for ejerskabet.

En tredje mulighed er at fremvise bevis for betaling for køb eller leje af lejlighed med mindst to betalinger.

Diverse dokumenter m.m.

Ved visa-ansøgningen skal du aflevere to udfyldte visaformularer og to farvebilleder i passtørrelse. Visaformularen kan hentes på ambassadens hjemmeside.

Du skal aflevere to kopier af billedsiden i passet. Du må ikke klippe billederne ud, de skal være på to hele A4-sider.

Du skal aflevere en kopi af et forsikringsbevis fra det thailandske forsikringsselskab, hvor det fremgår, at de dækker mindst 40.000/400.000 baht, som nævnt ovenfor i afsnittet Forsikring.

Du skal aflevere en kopi af bekræftelse på bestilling af karantænehotel.

Kopi af straffeattest på engelsk. Den kan du bestille på politi.dk.

Lægeerklæring om, at du ikke har tuberkulose og en række andre sygdomme. Dokumentet, som lægen skal udfylde, kan hentes via dette link.

Kopi af en flybooking.

Du skal aflevere en kopi af lejekontrakt, hotelbekræftelse eller andet som bevis for opholdet efter karantænen, samt kontoudtog eller andet bevis for betaling i henhold til afsnittet Bevis for opholdssted og penge i banken.

Du skal aflevere en udfyldt covid-erklæring, hvor du accepterer karantæne samt en række andre krav.

Visaet koster 500 kroner, som skal betales kontant ved ansøgningen.

Certificate of Entry (COE)

COE

Det er nødvendigt med et COE for at få lov at rejse til Thailand, det gælder både for thailandske statsborgere og for alle andre. Ansøgningen skulle tidligere afleveres på den thailandske ambassade, men nu kan du i stedet ansøge på internettet.

Du skal have bestilt og betalt fly, karantæne-hotel og forsikring på forhånd. Læs mere om covid-forsikring under videoen nedenfor. Ansøgningen sker i to trin, hvor du i første trin skal indsende bevis for booking af karantænehotel og forsikring, mens flybooking indsendes i andet trin. Først herefter får du den endelige godkendelse og mulighed for at downloade et COE-bevis. Afrejse skal finde sted inden for 15 dage efter, du starter ansøgningen.

Den thailandske konsulære tjeneste har lavet en video, der fortæller nærmere om processen:


Covid-forsikring

Et af kravene til et COE er en forsikring, der dækker covid-behandling for minimum 100.000 USD. Du kan købe en forsikring fra TIP Insure, der er en sammenslutning af forskellige thailandske forsikringsselskaber. Prisen afhænger af udbredelsen af corona-virussen i dit afrejseland. Da jeg tjekkede prisen første gang, kostede en 180 dages forsikring fra Danmark 7.680 baht (7.680 baht), ugen efter var den steget til 12.160 baht (12160 baht). Forsikringen dækker hospitalsophold og behandling, hvis du testes positiv for coronavirus. Forsikringen skal tegnes, så den dækker hele dit ophold i Thailand.

Nogle af de thailandske helbredsforsikringer nævnt under STV dækker også covid, men være opmærksom på, om de opfylder kravet til covid-forsikringen – nogle dækker fx ikke fra starten af dit ophold, og det er netop meningen, at covid-forsikringen skal træde i kraft, hvis du testes positiv under karantænen. Vær også opmærksom på evt. egenbetaling.

Boarding

Qatar Airways

Opfylder du alt det ovenstående, så du får både visa og COE, er det dog skønne spildte kræfter, hvis du ikke får lov at komme ombord på flyet. Her er der også en række dokumenter, der skal medbringes og fremvises ved afgang og ved ankomst i Thailand.

COE fra den thailandske ambassade og eventuelt visa.

Kopi af covid-forsikring.

Kopi af bekræftelse fra karantænehotellet.

Udfyldt lægeerklæring om at du er "fit to fly". Erklæringen kan hentes her. Erklæringen skal udstedes mindre end 72 timer før afgang.

Udfyldt erklæring om at du accepterer karantæne samt en række andre krav. Den erklæring kan hentes her.

Negativ covid-test, der er mindre end 72 timer gammel. Det skal være en RT-PCR-test, hvilket er, hvad de tager i de forskellige offentlige testcentre. Du kan udskrive et covid-rejsepas, når du får resultatet af covid-testen inde på sundhed.dk. Bemærk, at test taget andre steder måske ikke er en RT-PCR-test, det gælder fx de lyntest, som Falck tilbyder.

Vær opmærksom på, at det er tidspunktet, hvor testen tages, der gælder. Testen skal også fremvises ved ankomsten i Thailand, og her er der det specielle, at hvis testen er taget mere en 72 timer før fremvisning i Thailand, så skal du sandsynligvis have taget en ny test. Den kan nemt koste mere end 5.000 baht (5000 baht). Så sørg for, at testen tages så sent som muligt, men så du stadig kan nå at få svaret på den, fx 48 timer før afgang.

Hvis du ikke vil risikere, at svaret ikke når at komme inden for 48 timer, og at du så mister rejse og alle eller en stor del af de forudbetalte udgifter, så kan du få taget to test, én knap 72 timer før afgang, så du kan være rimelig sikker på at få lov at boarde flyet, og så en 48 timer før afgang, som du kan bruge både ved afgang og ved ankomst, hvis den når at komme.

Det kan i det hele taget være en god ide med to test. Der kan ske fejl i testen, og så er det rart med en backup-test, så du ikke må aflyse det hele på grund af en mislykket test.

Tags: Visa - Forsikring - Fly - Corona - Ambassade - Før rejsen

Andre artikler med tips før rejsen: