Udstyr til backpacker
Det er vigtigt at vælge det rigtige udstyr til din tur som backpacker i Thailand.
Det er ikke lige meget, hvilket udstyr du tager med på din backpacker-rejse til Thailand og eventuelt andre lande i Sydøstasien. Vil du overnatte på hostel eller hotel og tage bus, tog eller fly mellem dine destinationer, er valget af udstyr ikke så vigtigt – du kan måske nøjes med en duffelbag eller en kuffert med rullehjul. Men hvis du vil rejse på gammeldags backpacker-maner med rygsæk på landevejen og evt. med overnatninger i telt, bør du absolut læse denne artikel.
Læs om valg af rejseform og overnatning i artiklen Din første tur som backpacker i Thailand.
Tænk på vægten – og regnbyger
Ophavsret: Bernard Goldbach frigivet under Creative Commons BY 2.0.
En almindelig rygsæk med alskens udstyr til en lang rejse er måske fin nok at gå med 500 meter eller nogle få kilometer, men så begynder den at blive tung. Meget tung. Og så kan du sidde i Thailand og bande over, at du ikke betalte lidt ekstra for at købe en letvægtsrygsæk, og at du ikke tænkte over, hvad du puttede i den.
Pengene til letvægtsudstyr er godt givet ud, og det er ikke kun rygsækken, du skal tænke på, men også evt. telt, drikkedunk, og andet udstyr. Du skal også overveje kraftigt, hvad du egentlig får brug for på turen. En T-shirt for meget, barbermaskine, makeup, alt vejer og tæller med.
Det er også temmelig væsentligt, at rygsæk og evt. telt kan holde vand ude. Thailand er perfekt til at være i pagt med naturen, for der er dejligt varmt hele året, tænker du måske. Men det kan regne. Voldsomt! Hvis du ikke har et sted at søge i ly for en byge, så bliver du temmelig våd, og selv et par minutters kraftig regn er nok til at drukne en computer, hvis rygsækken ikke kan holde vandet ude (been there, done that). Læs mere om regn i artiklen Klima og vejr.
Når du køber udstyr, så vær opmærksom på, at der er forskel på vandafvisende og vandtæt. Vandafvisende er fint nok til at holde indholdet tørt ved almindelig regn eller småbyger, men ved en kraftig byge kan vandet trænge igennem. Sørg især for, at mobiltelefon, computer og vigtige dokumenter er ekstra godt beskyttede af vandtæt indpakning.
Rygsæk
Det er vigtigt, at du køber en rygsæk i den rette størrelse, så den har plads til alle dine ting, men så den samtidig ikke er for stor.
Vil du have telt og sovepose med, skal du have en større rygsæk, end du ellers behøver, eller den skal have stropper, som du kan bruge til at fastspænde telt og noget af det andet ekstraudstyr. Det samme gælder, hvis du har tænkt dig at færdes langt fra alfarvej, så du skal have mad med til flere dage og måske også et "komfur" i form af en gasbrænder og andet friluftsudstyr. Og ikke at forglemme drikkevand, der også vejer.
En 50-70 liters rygsæk er tilpas for de fleste. Rygsækken vejer også – så som nævnt ovenfor, køb en letvægtsrygsæk.
Det vil være en god ide med en ventileret rygsæk (med airflow/airmesh), som tillader sveden at slippe væk fra ryggen og under stropperne. Ventilerede rygsække er især praktiske, når det er varmt med høj luftfugtighed, hvilket jo er tilfældet for Thailand og de nærliggende lande.
Sørg også for at rygsækken har polstrede og justerbare hofte- og skulderstropper. Og at rygsækken enten passer til din højde, eller at den kan justeres til din højde.
De fleste rygsække er ikke vandtætte men kun vandafvisende, hvilket ikke er nok til at holde vandet ude, hvis du fanges i en kraftig byge. Du behøver dog ikke at købe en vandtæt rygsæk – de kan være noget dyrere, fordi de også skal gøres vandtætte i syninger og åbninger. I stedet kan du købe en rygsæk med et tilhørende, vandtæt regnslag, som kan beskytte rygsækken og indholdet i kraftig regn.
Du kan overveje en kombinationsrygsæk, hvor du kan frakoble en lille rygsæk. Dermed kan du lade den store rygsæk blive på hostellet/hotellet, mens du kan have dine værdier og fornødenheder med dig i den lille rygsæk, når du går på opdagelse i området eller tager på dagture.
Hvis du ikke vælger en kombinationsrygsæk, så køb en lille daypack-rygsæk til dagture og udflugter.
Bemærk, det er også vigtigt, hvordan du pakker rygsækken. De tungeste ting skal så langt ind mod ryggen som muligt. Det er nemmere at få kontrol med vægtfordelingen, hvis rygsækken har forskellige rum. Rummene gør det også nemmere at få hurtig adgang til forskellige ting, som du skal bruge undervejs og til fx at holde snavset og måske ildelugtende tøj væk fra det rene tøj. Læs gerne guiden How to Pack for Ultralight Backpacking på REI.com.
Det vil være en god ide at rådføre dig med en ekspedient i en butik, der sælger backpacker-udstyr. Hvis du fortæller, hvor du skal hen, og at du vil gå på landevejene, så kan han eller hun anbefale dig den bedst mulige rygsæk til lige netop dit behov.
Telt
Inden du bestemmer dig for at tage telt med, så læs lige artiklen Din første tur som backpacker i Thailand, hvis du ikke allerede har læst den. Du kan nemlig ikke bare slå et telt op alle steder i den thailandske natur. Jeg fraråder, at du medbringer telt, men hvis du insisterer:
Køb et letvægtstelt!
Teltets form vil normalt lede vandet ned langs siderne, så det behøver måske ikke være vandtæt, vandafvisende kan være nok. Det vil være en fordel med silikonebaseret vandafvisning i modsætning til et telt med et PU-lag på indersiden af teltdugen, fordi det silikonebehandlede telt vil tørre hurtigere. Det gør også teltdugen mere rivstærk, så den kan tåle at blive revet og flået i af vind og vejr. Til gengæld vil det koste mere end et telt med et PU-lag.
Nogle telte har indbygget regnslag (rainfly), og ellers du kan evt. købe et særskilt regnslag til at beskytte teltet ved kraftig regn.
Mens overdelen af teltet kan nøjes med at være vandafvisende, så skal du sikre dig, at teltets bund er vandtæt eller har en høj grad af vandafvisning, ellers kan vandet trække op nedefra, fordi din vægt på bunden modvirker den vandafvisende effekt. Samtidig skal bunden være mere slidstærk, så den ikke ødelægges af kontakten med eventuelle ru og skarpe overflader. De fleste telte benytter et PU-lag til bunden af teltet.
Det kan være en fordel at købe et telt med "vestibule", en udendørs overdækning, hvor du kan stille beskidt tøj, sko og eventuelt også rygsækken, så de er beskyttede mod vejrgudernes unoder, og så du undgår at skulle have ildelugtende udstyr inde i teltet.
Der er myg i Thailand, så det vil være en fordel, at teltet har et indbygget myggenet, eller at du på anden vis gør teltet myggetæt.
Det kan blive varmt og fugtigt inde i et telt, og det gælder selvfølgelig endnu mere, når du befinder dig i troperne med høj luftfugtighed, og hvor temperaturen udenfor måske ikke kommer under 25 grader om natten. Temperaturen inde i teltet kan nemt blive meget højere, så køb et telt med god udluftning, så det ikke bliver alt for kvælende at sove i teltet.
Rådfør dig gerne med en ekspedient i en butik, inden du køber. Hvis du fortæller, at du skal til Sydøstasien med risiko for tropiske byger, kan ekspedienten hjælpe dig med at finde et telt, der kan holde vand og myg ude, og som samtidig kan lukke varm luft og fugt ud.
Tøj og andet udstyr
Pak let!
Med hensyn til tøj, skal du være opmærksom på, at Thailand er et stort land. Sydpå er der varmt hele året, så der kan du nøjes med korte bukser og en T-shirt. Men nordpå, hvor de fleste backpackere færdes, kan der i vintermånederne være om ikke koldt med frost, så dog så køligt, at lange bukser og en vindjakke vil være kærkomne. Det gælder endnu mere, hvis du vil rejse til endnu nordligere egne i nabolandene i vinterhalvåret. Tag tøj med efter årstiden, og hvor du vil hen.
Traditionelle vandresko kan virke lidt voldsomme i Thailands varme, men sørg som minimum for sko, som er behagelige at have på, og som giver god støtte. Hvis du ikke kun vil gå på asfalt, skal skal de også have et effektivt greb i underlaget. Gummisko eller fastspændte vandresandaler vil være nok for de fleste.
Fravælger du jungle og landevej til fordel for bus, tog og fly, kan du måske nøjes med klip-klapper.
Lad være med at tage for meget tøj med. I turistområder kan du nemt finde vaskerier, og selv uden for de gængse turiststeder kan du få vasket tøj for en billig penge. Du kan købe ekstra tøj i Thailand, hvis du alligevel har fået for lidt med. Tøj er meget billigt i Thailand. Det gælder også hovedbeklædning til beskyttelse mod solen samt nødvendigheder som solbeskyttelse med høj faktor, myggebalsam og myggespray.
Du kan købe en tynd plastik regn-poncho i Thailand til omkring fem kroner, men hvis du forventer mange timer på landevejen i regnvejr, er du måske bedre stillet med en åndbar regn-poncho, som du har med hjemmefra. Der er flere ting, som du med fordel kan tage med hjemmefra, det kan nemlig være svært at finde special-tøj og -udstyr i Thailand, som fx åndbart men vandtæt/vandafvisende udetøj, hurtigtørrende håndklæde, campingkomfur og -bestik, sovepose og selvoppusteligt liggeunderlag og pude. Men inden du svinger dankortet, så læs lige første linje under Tøj og andet udstyr igen og første afsnit under Telt.
Vil du gå på landevejene i mørke, så køb reflekser til tøjet eller evt. armbind med blinkende lys – reflekser virker kun, hvis de kørende har lys på, og det har de ikke nødvendigvis.
Sørg for ekstra beskyttelse mod vand, når det gælder dokumenter, computer osv. Du kan købe vandtætte poser i forskellige størrelser afhængig af, hvad du vil beskytte.
Medbring en lille førstehjælpskasse. Får du vabler eller gnavsår på fødderne kan et plaster gøre underværker.
Hvis du vil overnatte på hostels, så medbring en hængelås. Mange hostels har skabe, der kan aflåses med en hængelås. Vil du også bruge hængelåsen til at låse lynlåsen på din backpack ved flyrejser, så købe en TSA-hængelås, som tolderne kan åbne. Kan tolderne ikke åbne en lås, risikerer du, at de brækker låsen op eller ødelægger rygsækken for at åbne den, så de kan tjekke indholdet.
I artiklen Din første tur som backpacker i Thailand, finder du en tjekliste og pakkeliste, der måske kan hjælpe dig med at få styr på, hvad du skal tage med på din rejse.