Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.

Beskyt dine ferieminder

De fleste er blot et enkelt sekund fra at miste alle deres feriebilleder samt billeder og filmklip af børnene og vigtige dokumenter.

Tags: Backup - Computer - Smartphone - Tavlecomputer - Mobil - Billeder - Før rejsen

Backup

Denne artikel lig­ger lidt uden for det sæd­van­li­ge på en rej­se­si­de, men den er al­li­ge­vel yderst re­le­vant, for den hand­ler om, hvor­dan du bil­ligt og nemt be­skyt­ter dine rej­se­min­der med online backup. Du får sam­ti­dig nog­le funk­tio­ner, som og­så kan være prak­tis­ke at have, hvis du sid­der ved en com­pu­ter el­ler bru­ger tav­le­com­pu­ter el­ler en smart­phone langt hjemmefra.

Nu skal jeg ikke for­næg­te, at jeg har et tid­li­ge­re liv som IT-skri­bent. Og er der én ting, der hænger ved, så er det behovet for backup. Det er meget vigtigere end beskyttelse med antivirus! De fleste har forstået, at antivirus kan være en god ide, men med antivirus beskytter du først og fremmest computerens styre­system. Med backup beskytter du først og fremmest dine dokumenter og uerstat­telige minder.

Jeg har alt for ofte hørt om nogle, der har mistet alle deres billeder og filmklip fra da børnene var små, fordi harddisken er gået i stykker, eller fordi computeren er blevet stjålet.

Og det er fuldstændigt unødvendigt at miste noget i vore dage. For næsten ingen penge kan du helt automatisk få lavet backup og få den gemt sikkert på internettet. Dermed er dine billeder, filmklip, dokumenter, musik, og hvad du ellers har liggende på familiens computere, altid beskyttet, uanset om en harddisk går i stykker, om boligen brænder ned, eller om en indbrudstyv render med det hele.

Ikke kun backup

Backup på internettet har endda ekstra fordele, fordi du kan få fat i dine dokumenter og andre filer fra en hvilken som helst computer i hele verden. Den skal blot have forbindelse til internettet.

Du kan altså nemt finde den vigtige kontrakt med Skærv og Knudsen frem, selvom du sidder under Thailands palmer, ligesom du kan få adgang til billeder af børn eller børnebørn, som du kan vise til nye bekendtskaber på ferien.

Og det for øvrigt uanset, om du kun har en mobiltelefon til rådighed på ferien, eller om du også har adgang til en rigtig computer.

Du kan også nemt dele store filer med andre uden at skulle kæmpe med DVD-skiver eller USB-nøgler. Du sender dem blot et specielt, sikret link til filen, og de kan så selv hente den (og kun den!) fra backuppen.

Du kan desuden synkronisere ønskede filer, så du altid har de samme filer liggende på flere forskellige computere og mobile enheder. De vigtige dokumenter kan således ligge på alle computere og enheder, mens videoklip kun ligger på alle de stationære computere, da de vil fylde for meget på en mobiltelefon.

Jeg bruger selv synkronisering til at altid have de samme billeder, dokumenter m.m. på mine tre computere. En dekstop-computer i Danmark, en desktop-computer i Thailand og en bærbar til når jeg rejser rundt. Hertil kommer naturligvis, at udvalgte filer synkroniseres til mobiltelefonen.

Billigt og nemt

I gamle dage var det besværligt at lave backup, og det kunne også være dyrt. Det skulle gøres mere eller mindre manuelt både med hensyn til backuppen og med hensyn til at få den opbevaret et sikkert sted. Brænder boligen ned, hjælper det jo ikke meget, at backuppen står på hylden over computeren.

I vore dage installerer du blot et program, og så kører det helt automatisk. Du kan naturligvis tilpasse programmet, men for langt de fleste brugere vil programmets standardfunktioner være passende. Hver gang du laver en ændring i en fil, sendes en ny kopi ud på internettet, så du altid har en kopi af den nyeste version.

Nogle backup-løsninger gemmer endda flere versioner af en fil. Hvis du har arbejdet på en stor opgave, kan du således hente den tekst, du ellers slettede midt i et dokument i sidste uge, fordi du troede, den ikke skulle bruges.

Plads er der rigeligt af for de fleste brugere. Den typiske online backup-løsning i vore dage tilbyder 2.000 GB plads, 2 TB.

Eneste ulempe er, at når du installerer online backup, kan det tage fra nogle timer til mange dage, før du har fået overført den allerførste backup. Herefter, vil de fleste slet ikke lægge mærke til, at der laves backup.

Ovenstående gælder for stort set alle online backup-løsninger, og der er også mange andre fordele. Jeg har lavet en sammenligning mellem en håndfuld programmer, hvor du også kan læse mere om de forskellige funktioner, som du kan få med online backup.

Brug en rigtig online backup-tjeneste

Nogle sikkerhedspakker inkluderer også mulighed for online backup, men de tilbyder ofte kun meget lidt plads, fx 2-5 GB. Norton Security-backup og Bullguard Premium Protection tilbyder begge 25 GB plads, men selv det er ingenting i forhold til de rigtige online backup-tjenester, der typisk tilbyder 2.000 GB, og som samtidig har mange flere funktioner.

Personligt vil jeg anbefale IDrive, hvis du bruger Windows, Mac, iOS-enheder og/eller Android-enheder. De understøttes alle af IDrive. Det ligger lidt tungere med Linux, hvor iDrive skal håndteres manuelt, og hvor IDrives synkronisering ikke virker. Jeg bruger Linux, så ud over IDrive til ren backup benytter jeg Dropbox til synkronisering.

IDrive giver dig 2.000 GB til backup, hvilket koster 69,50 dollar (2250 baht) for et år. I øjeblikket kører IDrive med starttilbud med 25 procent rabat, så du får første år for 52 dollar (1670 baht).

Du finder links til IDrive, Dropbox og flere andre tjenester på min sammenligning af backup-programmer. OBS! Sammenligningen har nogle år på bagen, og den er ikke blevet opdateret, fordi jeg har solgt hjemmesiden. Tjek producenternes hjemmesider for de aktuelle priser og funktioner.

Tags: Backup - Computer - Smartphone - Tavlecomputer - Mobil - Billeder - Før rejsen

Andre artikler med tips før rejsen: