Artiklen indeholder priser omregnet til baht. Tryk her for at vælge en anden valuta.
Ayutthaya
Indtil 1767 var Ayutthaya hovedstad i Siam (Thailand). På et tidspunkt var det verdens største by.
Ayutthaya ligger cirka 75 kilometer nord for Bangkok og er ganske velegnet til en dagtur fra Bangkok, omend du vil gøre dig selv en tjeneste ved at blive der i minimum et par dage. Ruinerne er mange, og de ligger spredt over et større område, så det er begrænset, hvad du kan nå at se på en dagtur.
Nogle bygninger er forholdsvis velbevarede, andre er næsten væk, og andre igen hælder faretruende, efter at jordskælv, oversvømmelser og jordsætninger gennem årene har forsøgt at vælte dem.
Thailand og de tidligere inkarnationer af landet under navnet Siam har haft tre forskellige hovedstæder. Det startede med Sukhothai, der ligger godt 400 kilometer nord for Bangkok, og som var hovedstad fra midt i 1200-tallet frem til midt i 1300-tallet, hvor Ayutthaya overtog som hovedstad.
Ayutthaya blev i 1350 opført på en ø, omgivet af tre floder, Chao Phraya, Lopburi og Pa Sak. Det gjorde byen let at forsvare, og floderne gjorde det let at fragte varer til og fra byen. Ayutthaya betyder Den Uovervindelige By, hvilket byen så senere viste sig ikke at kunne leve op til.
Verdens største by
I starten af 1700-tallet havde Ayutthaya udviklet sig til at være verdens største by – i hvert fald i henhold til nogle optegnelser – med over en million indbyggere. En af grundene til byens succes var dens strategiske placering som handelscentrum mellem øst og vest.
Udlændinge måtte ikke bo i selve Ayutthaya, så i stedet byggede handelsmændene enklaver inde på land. Der var enklaver for hollandske, engelske, franske, portugisiske og japanske handelsfolk. Der findes stadig rester af den hollandske og den portugisiske enklave. Og der er bygget et museum om den japanske enklave på det sted, hvor man formoder, den lå.
Du kan finde billeder og læse mere om enklaverne på History of Ayutthaya.
Ayutthaya ruineres
Siam lå mere eller mindre konstant i krig med nabolandene, og i 1767 blev Ayutthaya efter en længere belejring indtaget af den burmesiske hær og brændt ned til grunden.
Langt de fleste bygninger bestod af træ, og de forsvandt, men paladser og templer var bygget i mursten, så de overlevede mere eller mindre intakte. Jordskælv og oversvømmelser og plyndringer har efterfølgende forsøgt at udrydde de sidste rester af byen, men det er heller ikke helt lykkedes. Du kan stadig finde imponerende rester af især templerne i byen, der i 1991 blev optaget på UNESCO's verdensarvliste.
De tre store pagoder på nedenstående billede hører til templet Wat Phra Si Sanphet, der ligger ved siden af det kongelige palads. Der er dog ikke så meget tilbage af paladset, som du kan se lidt af længst til højre på billedet.
Mellem de tre pagoder, som vel er på højde med et 7-etagers hus, findes resterne af fundamenter, som man mener har været base for firkantede bygninger med pyramideformet tag.
Her en række billeder fra forskellige templer, du kan læse mere om dem ved at klikke på billederne for at se dem i stor størrelse.
De to mest populære motiver i Ayutthaya er det længere oppe på siden med de tre pagoder i Wat Phra Si Sanphet og nedenstående hoved af Buddha, der er blevet omslynget af et banyantræ, og som findes i Wat Phra Mahathat.
Ruiner på land
Der findes også ruiner inde på land, ikke kun af de forskellige udenlandske enklaver, men også af templer. Mest imponerende er Wat Yai Chaimongkon, der er blevet restaureret og som genåbnede i 1957 som et fungerende tempel. Her finder du fx en lang række Buddha-statuer iklædt safran-klæde. I modsætning til lignende rækker af buddha-statuer på øen har disse hoveder på.
Du finder også en 15 meter lang, liggende buddha i templet, men den mest iøjenfaldende del af templet er nu en cirka 60 meter høj pagode, som du kan gå ind i. Foran pagoden sidder to store Buddha-statuer og våger på hver sin side af trappen.
Et stykke oppe finder du en afsats, hvor du kan gå rundt om den øverste del af pagoden og nyde udsigten. Her er der placeret en stupa i hvert hjørne af afsatsen.
Fortsætter du længere op og ind i den store pagode, finder du et lille rundt kammer med gyldne statuer. Her vil typisk også sidde en munk og tage mod donationer fra besøgende buddhister.
Lej en cykel
Tager du på en arrangeret dagtur til Ayutthaya, vil du blive kørt rundt mellem de mest populære steder. Jeg vil anbefale, at du i stedet bliver mindst et par dage, så du får mere tid til at gå på opdagelse – også andre steder end lige der, hvor alle andre kommer, og du bliver så heller ikke gennet videre sammen med resten af flokken, når arrangøren mener, at du har set nok.
Kommer du på egen hånd, så lej en cykel. Ruinerne er spredt over hele øen, og der er som nævnt også nogle inde på land, men området er ikke større, end at du nemt kan cykle rundt mellem de forskellige steder. Du kan naturligvis også leje en scooter, men den slags er lidt farligere at køre på, og en cykel passer ligesom mere ind i stemningen med de gamle ruiner. Det koster omkring 50 baht (50 baht) at leje en cykel for en hel dag.
Er to hjul ikke noget for dig, kan du praje en tuk tuk og blive kørt rundt. Det skulle også være muligt at blive fragtet rundt i en rickshaw, men jeg så ikke nogle ved mit besøg.
Du kan desuden tage en sejltur rundt om øen, hvor du så kan se ruinerne fra vandsiden, både dem på øen og dem på fastlandet.
Uanset hvordan du kommer rundt, så sørg for hovedbeklædning og rigeligt med drikkevarer. Det er varmt og ofte også fugtigt, og solen kan være ubarmhjertig.
Sådan kommer du til Ayutthaya
Ayutthaya er ikke kun det gamle Ayutthaya. I dag er der vokset en ny storby op inde på land med en omfattende industriproduktion. Fx har den danske skoproducent Ecco både et garveri og en skofabrik her.
Det nye Ayutthaya byder også på en togstation med tog direkte til og fra hovedbanegården Krung Thep Abhiwat Central Terminal i Bangkok – prisen er til at overkomme, den starter ved omkring 15 baht (15 baht) for en billet på 3. klasse. Turen tager knap 2 timer, og der er afgang stort set hver time. Resten af turen til det gamle Ayutthaya kan du så tage med tuk tuk eller songthaew.
Der kører busser fra Bangkoks nordlige busterminal (nær BTS-stationen Moh Chit). Her skal du regne med et par timers køretid og prisen er cirka 50 baht (50 baht) for en bus med aircondition. Der er afgang hvert 20. minut det meste af dagen.
Og så er der selvfølgelig arrangerede ture, hvor du ikke kun bliver fragtet til Ayutthaya men også rundt til de ruiner som arrangørerne mener, du skal se. Priserne starter fra omkring 1.000 baht (1000 baht) og inkluderer typisk entre til de forskellige ruiner.
Det er ikke alle ruiner, der kræves entre til. Det koster typisk 20-50 baht (20-50 baht) hos dem, der kræver entre.
Vil du gøre turen til Ayutthaya til en oplevelse i sig selv, kan du sejle dertil, fx med Grand Pearl. Her starter priserne fra omkring 2.300 baht (2300 baht) for en retur-tur.
Der findes enkelte hoteller med mange stjerner på øen, fx sala ayutthaya, men langt de fleste hoteller er små med blot et par stjerner. Efter min mening passer de mere ind i miljøet og stemningen end de store og dyre, men det er naturligvis smag og behag.