Undgå speedbåde

Det ser så fedt og sjovt ud på film og billeder, men virkeligheden er måske mindre sjov.

Tags: Speedbåd - Transport - Aktiviteter

Vi har set det i så mange film: Helten og heltinden farer hen over vandet i en speedbåd på jagt eller flugt. Eller du har set billeder som det ovenfor, og du forestiller dig, at sådan vil det være, hvis du bestiller en tur i en speedbåd på din ferie i Thailand.

Men tænk dig om en ekstra gang. Du mærker ikke bølgerne, når du ser speedbåde på film eller billeder.

Det kan være decideret ubehageligt at sejle hurtigt i en speedbåd, hvis der er bølger. Det føles lidt henad voldsom turbulens i et fly, men værre. Selv små bølger kan være ubehagelige, hvis båden rammer dem forkert. Nogle af selskaberne bag udflugter eller faste ruter med speedbåde advarer mod, at gravide eller personer med rygproblemer rejser med. Når en lokal i turistbranchen siger nej til en kunde, så er der som regel en meget god grund til det.

Mange ruter og udflugter med speedbåd i Thailand foregår desuden slet ikke i en båd som den på billedet øverst. Der bruges i stedet store speedbåde, hvor der er plads til omkring 40 personer. Båden på billedet nedenfor ser måske ikke særlig stor ud, men det er en af dem med omkring 40 passagersæder. Den sejler mellem Phuket og Koh Lipe med flere stop undervejs, turen tager godt fem timer i alt.

Det er selvfølgelig slemt, hvis sejlturen er ubehagelig på grund af vejret. Men selv ved blikstille vand er turen mindre spændende i en af de store speedbåde. Det gælder i nogen grad, hvis du bare skal transporteres fra sted til sted, og i allerhøjeste grad, hvis du er på en sightseeing tur. Udsigten fra sådan en speedbåd er nemlig ikke særlig interessant, du skal stå op, hvis du skal kunne kigge ud af vinduerne.

Vælg altid en langsom båd til sigtseeingture, det er dumt at sejle rundt i Thailands fantastiske natur, og du ikke ser andet end noget i stil med ovenstående billede.

En long-tail boat er fin til kortere sightseeing-ture, mens en færgeagtig båd som på nedenstående billede er helt perfekt til sightseeing. Den sejler i et adstadigt tempo, og du sidder på øverste dæk, hvorfra du har en fin udsigt. Både af denne type bruges bl.a. af dykkerselskaber og til rundture, hvor der tilbydes kajak-ture undervejs, fordi de har masser af plads til diverse grej på nederste dæk. Læs også artiklen Phang Nga Bay, der handler om en sightseeing-tur i adstadigt tempo.

Skal du bare transporteres er udsigten ikke helt så vigtig, og på en del ruter har du ikke noget valg, de betjenes kun af de store speedbåde. Skulle du havne på sådan en båd, så vil benyt et af de bageste sæder, der føles bumpene ikke helt så slemme som oppe foran.

Bemærk, at til små, personlige udflugter, hvor du selv står for at hyre en speedbåd, eller hvor udflugten kun er beregnet til en lille håndfuld mennesker, der kan en speedbåd måske være OK. Dels stuves du ikke ned i bunden af båden, og dels har du måske selv indflydelse på, hvor hurtigt der skal sejles.

Tags: Speedbåd - Transport - Aktiviteter

Andre artikler om aktiviteter i Thailand: